22 Mei, zondag

Vandaag een logje met wat veel foto’s, domweg omdat ik geen keus kon maken. Sinds een paar dagen hing een (of was het nou steeds een andere) van de mussenjongen uit het nestkastje.  Rustig om zich heen kijkend of pa of ma met voedsel aankwam, om vervolgens luid te piepen om zo snel mogelijk het eten toegestopt te krijgen.

Ik besloot de camera er maar eens bij te pakken, op statief en met afstandbediening. De omstandigheden waren niet zo ideaal, laat in de middag en de zon begon al een beetje te verdwijnen achter wolken en bomen. Dat betekende een wat langere sluitertijd en dus bewogen vleugels. Nou heeft dat ook weer zijn charme natuurlijk.

Nou zie ik als ik mussen zie, altijd gezellige, kwebbelende vogeltjes, dat ze ook zo acrobatisch zijn had ik niet verwacht.

De volgende dag deed ik een nieuwe poging, het licht was beter maar dit keer was de tijd die ik had heel kort.  Dit keer nam ik de foto’s van af de andere kant, zo viel het licht op de vogels en had ik een wat rustiger achtergrond.

Ik was maar wat blij met het feit dat mijn camera 8 foto’s per seconde kan maken, want het moment van aanvliegen en het voeren van het jong was maar heel kort. Naast de foto’s die ik nu hier laat zien, had ik nog veel meer foto’s waarbij de vleugels net verkeerd stonden of de vogel al weer gevlogen was.

Onvoorstelbaar hoe de ouders maar af en aan vliegen met voer voor hun jongen. Waar halen ze die energie toch vandaan. Al leek het er op een bepaald moment wel op dat een van de ouders zich af vroeg waarom hij eigenlijk zo als een bezetene die immer hongerige jongen aan het voeren was.

Maar even later werd er toch weer nieuwe proviand aangevoerd, tot opluchting van het jong.

Even later was het ineens een drukte van belang in de boom voor het nestkastje, een familie koolmees was neergestreken. De vijf of zes jongen riepen voortdurend dat ze honger hadden. Eenkennig waren ze hierbij niet, zelfs bij een van de mussenouders waagden ze het om voer te bedelen.

Zo af en toe werd het nest een beetje geschoond, wat allemaal door die snaveltjes naar binnen werd gewerkt moest er gedeeltelijk natuurlijk ook weer uitkomen.

En natuurlijk ging daarna het voeren weer door, er zijn ondertussen heel wat insecten weggewerkt uit mijn tuintje.

Ik heb mij kostelijk vermaakt met de mussenfamilie, gisteren is het rustig geworden rondom het huis. Zowel het mussennest als het pimpelmezennest achter het huis, zijn gisteren verlaten.

 

 

 

Laatste berichten:

Wekelijks op de hoogte blijven van nieuwe blogjes?

Laat dan hier je E-mailadres achter:


Geplaatst

in

door

Reacties

15 reacties op “22 Mei, zondag”

 1. Karin avatar

  Mooie serie! Ik hou wel van foto’s met vage vleugelactie.

  Wij hadden de fam. Koolmees in een kastje. Ze zijn nu gevlogen. Sjonge wat een heen en weer gevlieg voor die ouders is dat. De kleine koolmeesjes lieten zich niet zien heleaas. Wel was het leuk om te zien dat een van de ouders in één keer de bocht om vloog het kastje in, terwijl de andere altijd een van de tuinstoelen als tussen landingsplaats gebruikte.

 2. FotoAnna avatar

  Wat een serie Marmein… werkelijk schitterend!
  Heb er met veel plezier naar zitten kijken.
  Fijne zondag en lieve groetjes Anna

 3. vlasje avatar

  Spectaculair!!!!

 4. Margo avatar

  Ze zijn prachtig geworden Marmein. Mooi licht, juist goed die bewogen vleugels! Prachtig! Ik denk dat jij wel een uit deze serie groot laat afdrukken om in je eethoek op te hangen?? 😉

 5. Lenie avatar

  Werkelijk prachtige serie! Hier zijn ze nog een stuk kleiner, de jonkies, en laten zich nog niet zien. Ook hier vliegen de ouders af en aan, heb toevallig net een blog over “onze” koolmezen geplaatst. Je hebt er geweldige foto’s bij hoor. Hoe bevalt je de 7D wat betreft ruis?
  gr. Lenie

 6. Anita avatar

  Wow… werkelijk prachtig!

 7. marleen avatar

  Geweldige reportage Marmein! Helemaal top om die beweging van de vleugels zo te zien:-)

 8. Tiny avatar

  Super om te zien en te fotograferen.
  Je serie is geweldig. Heb wel een stuk of veertig musjes iedere dag in de tuin ze voeren ook. Maar zulke mooie foto’s heb ik er nog niet van kunnen maken.
  Ze zaten ook niet in een nestkastje hier in de tuin ;-(

 9. Marie-Claire avatar

  Prachtig, om zo mee te kunnen kijken bij het voeren van die vogeltjes !

 10. Jetske avatar

  Geweldig, schitterend vastgelegd!

 11. Rileo avatar

  Prachtige dynamische foto’s en afstandsbediening is daarbij wel essentieel.
  Mooie serie neergezet Marmein en een heel werk geweest denk ik.

 12. Angeniet avatar

  Een hele mooie serie, prachtig om zo mee te mogen kijken!

 13. Rick avatar

  G e w e l d i g !

 14. Jojoco avatar

  Echt bijzonder! Met open mond naar zitten kijken!

 15. Ank avatar

  Superserie zeg, echt genieten geblazen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *