21 Juni, dinsdag

Ik zat er al een tijdje aan te denken, en afgelopen weekend heb ik dan eindelijk de knoop doorgehakt: ik heb een nieuw lensje gekocht: Canon_EF_50mm_f_1.8_II. Een plastic lens dat licht en klein is, het voelt eerlijk gezegd als een stuk speelgoed aan. Dat is het misschien ook wel een beetje. Ik heb het gekocht omdat ik met de video-mogelijkheid van de camera wil spelen, en juist dat spelen met de hele kleine scherptediepte lijkt mij leuk.

Afgelopen weekend nodigde het weer mij nou niet echt uit om naar buiten te gaan en te spelen met de nieuwe lens, gistermiddag heb ik dat tijdens het naar huis fietsen van het werk wel even gedaan. In de berm vond ik o.a. deze wegebree. De eerste foto laat een opname zien met het diafragma op f7.1.  Wanneer je er met de muis overheen gaat zie je dezelfde foto maar dan met diafragma f1.8.Wat een verschil he?

 

Ik heb het nog een keer gedaan met een ratelaar. Nu zie je eerst de foto die ik maakte met f1.8, wanneer je met de muis over de foto gaat zie je dezelfde foto maar dan met diafragma f8 genomen.

Ik denk dat ik mij prima ga vermaken met dit lensje. Eerst zal ik moeten leren te bepalen waar ik de scherpte moet leggen en wat het effect daarvan is. Vanwege de geringe scherptediepte komt dat nogal precies. En dan is het de vraag wanneer je zoiets nu gebruikt. Het kan natuurlijk bij bloemen zoals ik het nu gedaan heb maar het kan ook gebruikt worden om mensen in een menigte te isoleren. Maar hoe doe ik dat dan? Waar moet ik rekening mee houden? En kan ik het ook in landschappen gebruiken? Wanneer dan?

Kortom, veel lezen, veel kijken en veel doen. En daarna hetzelfde doen met video’s maken, ik hoef mij de komende tijd dus niet te vervelen.

Laatste berichten:

Wekelijks op de hoogte blijven van nieuwe blogjes?

Laat dan hier je E-mailadres achter:


Geplaatst

in

door

Reacties

6 reacties op “21 Juni, dinsdag”

 1. Margo avatar

  Heel mooi, het kijkt heel nauw. Maar bereik je hetzelfde effect niet met je gewone lens met een groot diafragma? Ik dacht bij die foto van de vlieg hieronder ook al dat je iets anders had gedaan, had je het lensje daar ook gebruikt?

 2. Marmein avatar
  Marmein

  De vlieg op de vrouwenmantel heb ik met een diafragma van f2.8 gemaakt, een nog iets kleiner diafragma dus. De lens waarmee ik de foto’s in dit logje maakte is 50mm, de macro waarmee ik de vlieg fotografeerde is 100mm.

  Met de 50mm kan ik meer van de omgeving in beeld brengen wat weer een heel andere sfeer geeft.

 3. Margo avatar

  Ik hou erg van dit effect. Heel bijzonder. Ik heb het lensje ook besteld. Leuk weer iets om mee te spelen!

 4. Angeniet avatar

  Gefeliciteerd met je nieuwe lens, je moet er even aan wennen maar dan wil je ook niet meer zonder 🙂 Lekker ermee spelen!

 5. […] in mijn foto’s te brengen las ik van een nieuw lensje, de Canon_EF 50mm f 1.8 II bij Marmein. Omdat de prijs van het lensje acceptabel was (nog geen honderd euro) heb ik ‘m besteld en […]

 6. Ria G avatar

  Ik zag dat Margo ook zo’n lensje had aangeschaft en zij inspireerde mij weer.
  Ik had al een 50 mm in mijn bezit, maar had hem op deze manier nog niet toegepast.
  Was dus nieuwsgierig wat voor foto’s jij ermee had gemaakt. Het is inderdaad een wereld van verschil qua diafragma.
  Bedankt voor je idee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *