Ik zat er al een tijdje aan te denken, en afgelopen weekend heb ik dan eindelijk de knoop doorgehakt: ik heb een nieuw lensje gekocht: Canon_EF_50mm_f_1.8_II. Een plastic lens dat licht en klein is, het voelt eerlijk gezegd als een stuk speelgoed aan. Dat is het misschien ook wel een beetje. Ik heb het gekocht omdat ik met de video-mogelijkheid van de camera wil spelen, en juist dat spelen met de hele kleine scherptediepte lijkt mij leuk.

Afgelopen weekend nodigde het weer mij nou niet echt uit om naar buiten te gaan en te spelen met de nieuwe lens, gistermiddag heb ik dat tijdens het naar huis fietsen van het werk wel even gedaan. In de berm vond ik o.a. deze wegebree. De eerste foto laat een opname zien met het diafragma op f7.1.  Wanneer je er met de muis overheen gaat zie je dezelfde foto maar dan met diafragma f1.8.Wat een verschil he?

 

Ik heb het nog een keer gedaan met een ratelaar. Nu zie je eerst de foto die ik maakte met f1.8, wanneer je met de muis over de foto gaat zie je dezelfde foto maar dan met diafragma f8 genomen.

Ik denk dat ik mij prima ga vermaken met dit lensje. Eerst zal ik moeten leren te bepalen waar ik de scherpte moet leggen en wat het effect daarvan is. Vanwege de geringe scherptediepte komt dat nogal precies. En dan is het de vraag wanneer je zoiets nu gebruikt. Het kan natuurlijk bij bloemen zoals ik het nu gedaan heb maar het kan ook gebruikt worden om mensen in een menigte te isoleren. Maar hoe doe ik dat dan? Waar moet ik rekening mee houden? En kan ik het ook in landschappen gebruiken? Wanneer dan?

Kortom, veel lezen, veel kijken en veel doen. En daarna hetzelfde doen met video’s maken, ik hoef mij de komende tijd dus niet te vervelen.