6 Juli, woensdag

Op TV Gelderland is het programma Buitengewoon te zien over de verschillende natuurgebieden in Gelderland. In een van de uitzendingen werd gesproken over de Vliegkunstenaars. Op de universiteit van Wageningen loopt een project waarin ze zo veel mogelijk mensen insecten en vogels willen laten filmen met een high speed camera. Mij leek dat ook wel wat en afgelopen zondag was de dus de gratis cursus.

Na wat uitleg over het gebruik van de Casio EX-F1 kregen we 18 zo’n camera in handen en waaierden wij uit over het Belmonte Arboretum. Dat filmen viel nog niet mee. De zoeker stelde niet veel voor en dus moest je op het schermpje kijken. Dat betekende de camera voor je te houden, ergens tussen je onderwerp en je lichaam in, zie dan zo’n camera maar eens stil te houden. Regelmatig gebeurde het dat ik niet echt kon zien of ik nu wel of niet een insect aan het filmen was. Meestal waren ze al verder gekropen naar een andere bloem, vooral bij de wat kleinere insecten als bijen was dat lastig.

En dan moest je ook nog proberen om zo kort mogelijk te filmen. Doordat we filmden met 600 frames per seconde en deze vervolgens op 30 frames per seconde wordt afgespeeld, wordt elke seconde filmen 20 seconde film. Natuurlijk wilden de insecten niet wegvliegen wanneer jij eindelijk had scherp gesteld en je camera in positie had gebracht, met als gevolg dat je binnen de kortste keren 10 minuten film had zonder een vlucht vast te hebben gelegd.

Ik had ook nog een probleempje, zonder er bij na te denken probeerde ik steeds de insecten zo groot mogelijk in beeld te krijgen, zo doe ik dat met foto’s immers ook. Maar dat is niet handig natuurlijk, wanneer ze dan eindelijk wegvliegen vliegen ze meteen uit beeld.

Opvallend vond ik het gestuntel van de bijen, regelmatig vlogen ze al botsend en vallend weg. Mooi ook de penseelkever die de wind eerst lijkt te inspecteren met zijn pootjes voor hij weg vliegt.

Laatste berichten:

Wekelijks op de hoogte blijven van nieuwe blogjes?

Laat dan hier je E-mailadres achter:


Geplaatst

in

,

door

Reacties

9 reacties op “6 Juli, woensdag”

 1. Margo avatar

  Hetzelfde probeerde ik toevallig gisteren met mijn D60. Ik wilde filmen hoe wispelturig een hommel van bloem naar bloem vloog. Het kan alleen via life view, via het scherm dus en daar zag ik niet veel op, in ieder geval niet waar de hommel zich bevond. Ook het voor me houden van de zware camera viel niet mee. Mijn conclusie was: dit werkt niet. Ook heb ik waarschijnlijk te veel ingezoomd op de hommel, beter was het geheel van de lobelia’s waar hij bezig was in beeld te brengen. Jammer dat het niet via de zoeker gaat.

 2. Margo avatar

  Ik bekeek eerst het filmpje op de iPhone en zag dat vooral het deel met de klaproos nogal schokkerig is. Nu op de laptop is het hetzelfde.
  Ik vind het wel heel leuk om die beestjes zo in slow motion te zien. Nu zie je eens wat ze precies voor bewegingen maken.
  Mag je de camera nu meenemen om thuis verder te oefenen?

 3. Anita avatar

  Weer een andere manier om meer te zien dan met je eigen ogen.
  Lijkt me geweldig om dat ook eens uit te proberen.

 4. Marmein avatar
  Marmein

  Het filmpje was inderdaad schokkerig (had vanmorgen een beetje haast), ik heb hem even opnieuw gemaakt, nu is het denk ik wat beter.

  @Margo: ik heb voor mijn camera een viewfinder gekocht om wat makkelijker te kunnen filmen. Die van mij is iets anders als deze natuurlijk omdat ik geen uitklapschermpje heb.

  Het beeld is een beetje vreemd doordat je door de vergroting van de zoeker de pixels van het schermpje ziet, maar doordat je de camera nu tegen je oog kunt duwen houdt je hem wel steviger vast.

 5. Margo avatar

  Ja zo is ‘ie mooier! Ik vind het echt geweldig, heel mooi! Kun je met jouw camera ook meer beeldjes per seconde opnemen, dus een soort slow motion stand? ik heb me nog nauwelijks verdiept in de filmmogelijkheden van de 60D, merkte vandaag dat scherp stellen alleen handmatig kan. Dus dat geeft een hoop geschok. Ik denk dat het alleen vanaf statief te doen is.
  Maar behalve die cursus, ga je er meer mee doen? Gaan ze enkele mensen selecteren om films te maken?
  P.S.: heb je nou een ander muziekje onder het filmpje gezet? Zo ja, vond ik de oude mooier, zo nee: ik heb niets gezegd! 🙂

 6. Marmein avatar
  Marmein

  Ik kan zo’n camera reserveren om er door de weeks mee te filmen, in het weekend hebben ze hem nodig . Maar om voor die paar dagen nou twee uur te rijden vind ik een beetje te gek.
  Ik zat nog wel te denken aan een compactcamera voor er bij, tegenwoordig zijn die ook te krijgen met highspeed filmmogelijkheden. Ik ga daar maar eens naar kijken denk ik.

  Filmen met mijn camera heb ik ook nog nauwelijks gedaan maar daar wil ik wel mee gaan oefenen. Je kunt de framerate verdubbelen waardoor er ook een vertraging optreed bij het afspelen maar 600 of 60 frames per seconde is een heel verschil natuurlijk.

  Tijdens het filmen kun je inderdaad niet scherpstellen, maar als je de opname even stopt kun je weer automatisch scherpstellen.

  Als je op internet rondkijkt naar wat voor hulpstukken je kunt krijgen voor het filmen kom je ook de gekste doe-het-zelf oplossingen tegen. Ik denk dat ik zo’n scherpstelhulpje die hier gemaakt wordt maar eens ga proberen.

  En ja, er zit een ander muziekje onder. Ik wist niet meer welk muziekje de eerste film had.

 7. Marmein avatar
  Marmein

  Ja, zoiets. Maar hij moet natuurlijk ook goede foto’s maken en handmatig instelbaar zijn.

 8. Laura avatar
  Laura

  Vind ’t heel speciaal hoor! Boeiend die beestjes in het slow 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *