Op TV Gelderland is het programma Buitengewoon te zien over de verschillende natuurgebieden in Gelderland. In een van de uitzendingen werd gesproken over de Vliegkunstenaars. Op de universiteit van Wageningen loopt een project waarin ze zo veel mogelijk mensen insecten en vogels willen laten filmen met een high speed camera. Mij leek dat ook wel wat en afgelopen zondag was de dus de gratis cursus.

Na wat uitleg over het gebruik van de Casio EX-F1 kregen we 18 zo’n camera in handen en waaierden wij uit over het Belmonte Arboretum. Dat filmen viel nog niet mee. De zoeker stelde niet veel voor en dus moest je op het schermpje kijken. Dat betekende de camera voor je te houden, ergens tussen je onderwerp en je lichaam in, zie dan zo’n camera maar eens stil te houden. Regelmatig gebeurde het dat ik niet echt kon zien of ik nu wel of niet een insect aan het filmen was. Meestal waren ze al verder gekropen naar een andere bloem, vooral bij de wat kleinere insecten als bijen was dat lastig.

En dan moest je ook nog proberen om zo kort mogelijk te filmen. Doordat we filmden met 600 frames per seconde en deze vervolgens op 30 frames per seconde wordt afgespeeld, wordt elke seconde filmen 20 seconde film. Natuurlijk wilden de insecten niet wegvliegen wanneer jij eindelijk had scherp gesteld en je camera in positie had gebracht, met als gevolg dat je binnen de kortste keren 10 minuten film had zonder een vlucht vast te hebben gelegd.

Ik had ook nog een probleempje, zonder er bij na te denken probeerde ik steeds de insecten zo groot mogelijk in beeld te krijgen, zo doe ik dat met foto’s immers ook. Maar dat is niet handig natuurlijk, wanneer ze dan eindelijk wegvliegen vliegen ze meteen uit beeld.

Opvallend vond ik het gestuntel van de bijen, regelmatig vlogen ze al botsend en vallend weg. Mooi ook de penseelkever die de wind eerst lijkt te inspecteren met zijn pootjes voor hij weg vliegt.