27 Juli, woensdag

In mijn tuin staat een klein blauw bloemetje.  Intens blauw met meeldraden die op kleine kwastjes lijken, of op de antennes van een nachtvlinder. Al tijden wilde ik het fotograferen maar alleen bij mooi weer en overdag doet het zijn bloemetjes open. Een paar dagen geleden, toen het mooi weer was en ik een dagje vrij had, dacht ik er eindelijk aan het te fotograferen. Maar bij een foto hoort natuurlijk een naam en dat werd even zoeken voor mij.

Maar ik heb het gevonden en het was een kleine verrassing voor mij: guigelheil. Een verrassing omdat ik het altijd een prachtig naam vond. Een naam die hoort in een verhaal waar gezocht moet worden naar een zeldzaam plantje om de hoofdpersoon van het verhaal weer beter te maken. Zo’n soort naam dus.

Laatste berichten:

Wekelijks op de hoogte blijven van nieuwe blogjes?

Laat dan hier je E-mailadres achter:


Geplaatst

in

door

Reacties

4 reacties op “27 Juli, woensdag”

 1. Margo avatar

  Ik vind het net een kroontje!
  Guigelheil? Vind ik juist een lelijke naam, al die g’s. Maar klinkt inderdaad een beetje als een naam in een sprookje.

 2. vlasje avatar

  Ken alleen de roze versie. Het is inderdaad een prachtige naam.

 3. Hendrika avatar

  Ik kende ook de blauwe variëteit niet. Het is overigens – voor de juistheid – guichelheil met ch. Het woord kwam een aantal jaren geleden voor in Het Groot Dictee der Nederlandse Taal: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/415216/1998/12/15/Guichelheil-had-evengoed-geugelhaai-kunnen-zijn-Groot-dictee-de-Nederlandse-taal.dhtml.

 4. Hanne Lore avatar

  Beste Marmein,
  N.a.v. dat nederlandse dictee heb ik ooit een boekje gekocht “Guichelheil”, Wat betekenen onze woorden?” uitgegeven door het Genootschap Onze Taal, ISBN 90 5797 045 7, productie: SDU Uitgevers, Den Haag.

  In het Groot Dictee van 1998 kwam het woord guichelheil voor.

  Guichelheil is een plant met rode, stervormige bloemen.
  Guichelheil betekent letterlijk ‘Genezing van gekheid’. Heil is genezing en in guichel herkennen we het verouderde zelfstandig naamwoord guich (*iets geks, gekheid”) en het verouderd werkwoord guichelen (gekheid maken); hiermee hangt ook goochelen samen).
  De plant werd vroeger gebruikt als geneesmiddel teegen zenuwziekten.

  Dit alles overdenkend zou ik je adviseren de guichelheiltjes met veel zorg te omringen, zo mogelijk verder te kweken en wel in grote getale, want met een grote guichelheilkwekerij kun je fortuin maken, gezien het aantal “gestoorden” in deze maatschappij. En dan druk ik me nog heel mild uit.

  Vriendelijke groeten,
  Handertwusser

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *