Deze ochtend konden we zonder begeleiding rondwandelen in Ny Alesund, dit was een stukje ijsbeervrijgebied. Het dorpje staat vol met gekleurde huisjes waar de wetenschappers die daar onderzoek doen in wonen. Elke nationaliteit zijn eigen kleurtje.

Er stonden ook een paar huisjes zonder kleur, die gingen mooi op in het landschap.

Pas toen ik deze foto voor het logje bewerkte bedacht ik mij dat de boomstronk voor het hutje via de zee moet zijn komen aandrijven. De bomen die op Spitsbergen groeien zijn maar 5 centimeter hoog.

Ook hier was het groene mos te vinden dat zo fel af stak tegen de donkere bergen.

Dicht bij het dorp stond de naald nog waaraan de zeppelin vast zat waarmee Amundsun als eerste mens de noordpool wilde bereiken. De gids kon zeer kleurrijk vertellen over zijn pogingen en de mensen die claimden voor hem op de noordpool te zijn geweest. Amundsun heeft het zelf nooit geweten maar hij was (naar alle waarschijnlijkheid) de eerste mens op de noordpool. Na zijn eerste poging is hij naar de Zuidpool gegaan waar hij een berichtje achter liet: “hoe ver kan een man van zijn droom af dwalen”.

Een kas had ik hier niet verwacht maar hij stond er toch echt!