20 November, nevelig

Gistermorgen was het nevelig, maar al snel brak de zon door. Jammer vond ik, want ik had wel zin in een wandeling door een nevelig bos. In de hoop dat de mist toch een beetje tussen de bomen zou blijven hangen ben ik richting de Dellen gereden voor een ochtendwandeling. Eenmaal over de IJssel bleek dat daar de zon helemaal niet scheen, het wolkendek was tegen de rivier blijven hangen.

In het bos was alles nat van de mistdruppels. De talloze spinnenwebben die vooral in de naaldbomen hingen, leken met hun druppels de bomen alvast voor de kerst versiert te hebben. Eigenaardig trouwens, ik kan nooit de spinnen ontdekken die deze wirwar van spinnenrag maken.

Langs het pad stond een jong berkje met opvallend groene blaadjes, ook daar hingen wat spinnenragdraden met druppels aan. Toen ik op mijn knieën ging om die te fotograferen zag ik drie donkere vlekjes aan de onderkant van het blad. Ik moest de flitser er bij aan zetten om de bij elkaar gekropen lieveheersbeestjes te fotograferen.

Andere kleine boompjes waren ooit eens gesnoeid, op elk van de stompjes groeide mos dat op deze nevelige morgen fel afstak tegen de achtergrond.

Ook de larix weet wel raad met de mistdruppels.

Zelfs om de takjes die klaar zijn voor de winter, hangen dunne spinragdraden. Ik kan mij niet voorstellen dat die daar hangen om insecten te vangen, hooguit in de hoop dat een kruipend insect zo dom is er aan vast te blijven hangen.

Heerlijk vind ik het, op zo’n mistige morgen in het bos. Er hangt dan een prachtige verstilde sfeer.

Hier en daar ineens een plukje kleur van de larix.

Een dode berk die nog steeds overeind stond, zat vol met berkendoders. Zodra de berk omvalt zullen ze zich draaien zodat de hoed weer horizontaal staat.

Een andere opvallende kleur in het bos is die van de takken die begroeid zijn met een soort alg.

En dan zijn er nog de graspollen die in de heideveldjes in het bos staan. Misschien dat het door de grijzige nevel kwam dat juist nu het gras zo opviel.

De berk had zijn knoppen al klaar voor het komende voorjaar, enkele blaadjes van dit jaar hingen er nog aan.

Nog 1 keer een larixtakje, gewoon omdat ik het zo mooi vond.

Laatste berichten:

Wekelijks op de hoogte blijven van nieuwe blogjes?

Laat dan hier je E-mailadres achter:


Geplaatst

in

door

Reacties

2 reacties op “20 November, nevelig”

 1. Astrid avatar
  Astrid

  Prachtige foto’s met al die druppels 😀

  Als stadse geniet ik altijd erg van je foto’s maar ook van je bijschriften, daar leer ik iedere keer weer iets van.

 2. Laura avatar
  Laura

  Die Larixfoto’s vind ik echt waanzinnig, logisch dat je die er vaker op zet ❗

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *