28 Januari, stilte

Ik vond zijn gedrag al wat anders dan anders. Hij keek veel naar mijn voeten om te zien welke kant ik op ging, was aardig rustig met het vuurwerk dat overdag werd afgestoken en mocht de laatste tijd wel heel graag op mijn schoot zitten.

Het heeft dus even geduurd maar ik ben er nu achter wat er aan de hand is: meneer is zo goed als doof. Alleen schelle, harde geluiden hoort hij nog met 1 oor. Wanneer ik bijvoorbeeld in mijn handen klap hoort hij het wel, maar kan hij niet bepalen waar het vandaan komt. Het moet een vreemde wereld voor hem zijn. Ik kom en ga zonder dat hij het direct in de gaten heeft (tenzij hij mij gezien heeft), er ligt soms zo maar eten in zijn bakje (voorheen hoefde ik maar een brokje in zijn bakje te laten vallen of meneer stond er naast).

Voorheen was hij erg schrikachtig voor onverwachte geluiden. Een lepel in de gootsteen laten vallen betekende meestal dat hij direct op stond om te kijken wat er aan de hand was. De afstandbediening laten vallen terwijl hij op mijn schoot lag betekende vier klauwen in mijn benen omdat hij dan een halve meter de lucht in sprong of zich afzette om vervolgens te vluchten.

Zijn dutjes zijn nu diep en ongestoord. Ik kan tijdens zijn slaap nu zelfs stofzuigen zonder dat hij naar boven vlucht. Met zijn ogen is overigens niets mis, en niets fijner voor hem dan op de vensterbank boven de verwarming naar buiten te kijken en de boel in de gaten te houden.

Laatste berichten:

Wekelijks op de hoogte blijven van nieuwe blogjes?

Laat dan hier je E-mailadres achter:


Geplaatst

in

door

Reacties

11 reacties op “28 Januari, stilte”

 1. nizetta avatar
  nizetta

  Pas op als hij naar buiten gaat. Hij hoort ook gaan auto’s meer aankomen!
  Wij hebben jaren een dove poes gehad, die heel goed reageerde op licht(flitsen)
  Dus even het licht aan-en-uit betekende eten. Dit hielp natuurlijk alleen als ze
  wakker was.

 2. Lenie avatar

  Och hij wordt duidelijk een dagje ouder… mooie foto heb je er bij.

 3. Sandra avatar
  Sandra

  Ik volg de blogjes over Xarak heel graag. Toen ik de titel las schrok ik eerlijk gezegd heel erg …. maar hij is er nog!!!! Het zal inderdaad een andere wereld zijn, maar volgens mij past een kat zich snel aan. En het heeft zo zijn voordelen, want die nageltjes kunnen heel erg scherp zijn :-).

 4. Margo avatar

  Zou je kattenoren kunnen uitspuiten? Of is hij echt doof? Zielig en inderdaad let op dat hij de straat niet op gaat. Hoe oud is hij inmiddels?

 5. Marmein avatar
  Marmein

  Ik ben met hem naar de dierenarts geweest maar er was niets bijzonders in de oren te zien. Gewoon ouderdom dus. Hij is ongeveer 15 jaar.

  Gelukkig woon ik aan het eind van een doodlopend straatje en is het hele straatje mijn oprit, geen andere auto’s dus. En meneer is ook geen dwaler, hij blijft dus altijd dicht bij huis. Maar ik hou hem natuurlijk wel in de gaten 😉

 6. Laura avatar
  Laura

  Z’n houding mooi vastgelegd 🙂

  Fijn dat ie er nog is, ik dacht ook even… 😯

 7. Karin avatar

  Ze kunnen het lang verborgen houden. Ik had aan mijn oude Gijsbrecht ook gemerkt dat er ‘iets’ was.
  Hij holde niet meer, en kwam niet meer via het raam van de slaapkamer naar binnen. Toen hij een keer tegen de deurpost aanliep toen ik de deur voor hem openhield wist ik het; hij was blind. Ja als je niet kan zien of een raam open staat of niet, dan spring er ook niet meer doorheen. Verder redde hij zich prima in mijn oude huisje, pas toen ik moest verhuizen naar een nieuwbouwbuurthuis heb ik hem in laten slapen.

  Uit eigen ervaring weet ik dat het prima slaapt als niet alles meer hoort…..

 8. Karin avatar

  Als JE niet alles meer hoort bedoel ik natuurlijk….

 9. Marmein avatar
  Marmein

  Mijn vorige kat was op het laatst doof en blind, ik heb haar om die reden ook in moeten laten slapen. Ik hoop van Xarak nog lang te kunnen genieten. Hij hoort mij tenminste nog wel wanneer ik boos roep dat iets niet mag 😉

 10. Margo avatar

  Zouden ze hoge tonen wel horen? Zou in dat geval een hondenfluitje misschien nuttig zijn?

 11. Marmein avatar
  Marmein

  Van de geluidjes die hij wel hoort kan hij niet bepalen waar ze vandaan komen, kijkt dan wat rond totdat hij mij rare bewegingen ziet maken :mrgreen:

  Hij begint ook te leren om te reageren op andere dingen, een deur die open en dicht gaat waardoor wat koudere lucht binnenkomt, mijn stampen op de houten vloer (ik schijn dat nogal te doen) etc. Verder houdt hij mij natuurlijk flink in de gaten, stel je voor dat ik zou vergeten hem eten te geven……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *