Vanachter mijn bureau op het werk heb ik zicht op een plein met vijvers. Over dat plein lopen talloze scholieren van de trein naar de grote onderwijsinstellingen verderop toe lopen. Sinds het eerste beetje ijs zich vormde op de vijvers konden de brugpiepers niet van het koude spul afblijven. Er moest iets op gegooid worden, het ijs moest stuk geschopt worden en later moesten stukken ijs over de vijvers uit gegooid worden.

Wij kijken toe en vragen ons af wat het toch is dat alle kinderen, met name jongens, dit zo nodig moeten doen. Niet alleen op deze vijvers, maar overal waar maar ijs ligt. En het is toch zonde als ze al die rotzooi op mooi schaatsijs gooien? Maar natuurlijk waren wij vroeger precies zo. Niets leukers dan dat. En als wij dat deden, dan onze ouders waarschijnlijk ook, en hun ouders, en hun ouders…… Zou het 10.000 jaar geleden ook al zijn gebeurd?