Gisteren ben ik weer eens aan het spelen geweest met een omgekeerde lens op mijn camera. Omdat ik geen macroflitser heb moest er wat anders komen en daar is heel wat over te vinden op internet. Het werd een lang bierblikje dat ik van boven en onder had open geknipt. De ene kant paste precies over de flitser, de andere kant had ik afgedekt met een stuk overtrekpapier. Het fotomodel was een dode spin die ik had gevonden. Ik legde hem op een voorraadpotje zodat ik hem van alle kanten kon bekijken.

Maar het scherpstellen viel nog niet mee. Is een millimeter bij macrofotografie al het verschil tussen scherp en onscherp, hier zit het verschil op een halve millimeter of minder. Uiteindelijk heb ik de camera op de computer aangesloten zodat ik sterk kon inzoomen bij het scherpstellen. Tijdens het focussen bleek de camera echter zo te trillen van het draaien aan de scherpstelknop dat het ook op deze manier nog een hele klus bleek te zijn.

De foto’s zijn niet uitgesneden, ik moest dan ook tot een centimeter of 5 op mijn onderwerp gaan zitten. Ik blijf oefenen zodat ik de komende zomer van alles in mijn tuin nog meer in detail kan bekijken.