Allerlei

20 Februari, fotomodel

Gisteren ben ik weer eens aan het spelen geweest met een omgekeerde lens op mijn camera. Omdat ik geen macroflitser heb moest er wat anders komen en daar is heel wat over te vinden op internet. Het werd een lang bierblikje dat ik van boven en onder had open geknipt. De ene kant paste precies over de flitser, de andere kant had ik afgedekt met een stuk overtrekpapier. Het fotomodel was een dode spin die ik had gevonden. Ik legde hem op een voorraadpotje zodat ik hem van alle kanten kon bekijken.

Maar het scherpstellen viel nog niet mee. Is een millimeter bij macrofotografie al het verschil tussen scherp en onscherp, hier zit het verschil op een halve millimeter of minder. Uiteindelijk heb ik de camera op de computer aangesloten zodat ik sterk kon inzoomen bij het scherpstellen. Tijdens het focussen bleek de camera echter zo te trillen van het draaien aan de scherpstelknop dat het ook op deze manier nog een hele klus bleek te zijn.

De foto’s zijn niet uitgesneden, ik moest dan ook tot een centimeter of 5 op mijn onderwerp gaan zitten. Ik blijf oefenen zodat ik de komende zomer van alles in mijn tuin nog meer in detail kan bekijken.

4 gedachten over “20 Februari, fotomodel

  1. gewoon griezelig zo mooi. Wat een geduld moet je hebben om zulke foto’s te kunnen maken.
    Groet AJA

  2. Een heel gedoe nog. De scherptediepte is zo klein dat je alleen onderdeeltjes scherp krijgt, waarbij het vaak de vraag is wat je nu eigenlijk ziet, de samenhang gaat verloren. Hier zie ik wel dat het spinnenweb en -poten zijn (brrrr). Ik vraag me af of je in je tuin op deze manier iets kunt fotograferen, aangezien bij de minst geringste beweging het ontwerp al compleet uit beeld schiet. Ik zit nu te experimenten met dat macrolensje op de iPhone en zie daar hetzelfde. Dat móet dan uit de hand want ik heb geen statief voor de iPhone, en heb dus heel goed licht nodig. Het is allemaal leuk om wat mee te spelen, maar uiteindelijk vind ik het een hele klus om een scherpe foto te krijgen en het resultaat niet echt om over naar huis te schrijven. Maar wie weet hoe het van de zomer gaat, bloemblaadjes tegen het licht houden, de nerven, dat soort dingen.

  3. @Margo: Het zal niet makkelijk zijn, zeker niet omdat het scherpstellen moet gebeuren door de camera naar voor of achteren te bewegen, maar de meneer in dit filmpje geeft aan dat het met veel geduld en oefenen wel te doen is. Het filmpje komt wat traag op gang maar de foto’s die je later in het filmpje te zien krijgt zijn prachtig.

    @Alida: in dit geval heb ik een 10-22-lens gebruikt met een omkeer-ring. Met een kitlens, wat goedkope tussenringen en een omkeer-ring gaat het ook prima.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.