24 Maart, drukte

De afgelopen week kon ik de bruine kikkers horen roepen in mijn vijvertje. Elke nacht brachten ze een serenade aan de dames. Maar de enige kikkers die ik in het water zag liggen waren heren, duidelijk te herkennen aan hun witte keel.

Liggend in bed dacht ik aan het geluid te horen dat er zo’n drie kikkers ronddobberden, maar gistermorgen bleken het er een stuk of tien te zijn, een vrouwtje was nergens te bekennen. Ik vreesde dan ook dat deze eerste lente van mijn vijver niet bekroond zou worden met kikkerdril. Toen ik een uurtje later terug kwam echter, bleek er toch een vrouwtje in de vijver rond te zwemmen. Midden in een dot waterplanten dreef een verse klont kikkerdril.

Vanaf dat moment bleven alle mannetjes in de buurt van het dril liggen, in de hoop dat het vrouwtje naar deze plek terug zou komen en een van hen als eerste bij hen kon komen.

Ondertussen bleven ze hun serenades zingen en vochten ze om het beste plekje. Dat vechten was niet meer dan het elkaar wegduwen.

Ik heb een tijdje op mijn buik bij de vijver gelegen. De kikkers waren heel schichtig, de meesten schoten weg wanneer ik mij bewoog. Maar een enkeling wilde wel blijven zitten zodat ik een portretje kon maken. Tot mijn verbazing zag ik een mug aan komen vliegen die pardoes op zijn hoofd ging zitten.

Een andere kikker was zo zeker van zichzelf, dat hij mij met de macrolens heel dicht bij liet komen.

Wanneer een kikker zijn roep liet horen, trilde het water om hem heen. Je zag dan ook steeds prachtige kringen om ze heen in het water. En verhip, ook deze heeft een mug op zijn kop!

Een pad zag vanaf de zijkant in de vijver al die drukte met grote minachting aan.

Met al dat geschitter op het water is zo’n polarisatiefilter een uitkomst. Dit was een mooie gelegenheid om daar even mee te oefenen. Hieronder een foto met en zonder het filter.

Ondertussen is er een tweede klont kikkerdril bij gekomen (uiteraard toen ik niet in de buurt was). Dit weekend ga ik mij denk ik kostelijk vermaken met al die hofmakerij in mijn vijver.

Laatste berichten:

Wekelijks op de hoogte blijven van nieuwe blogjes?

Laat dan hier je E-mailadres achter:


Geplaatst

in

,

door

Reacties

8 reacties op “24 Maart, drukte”

 1. Lidy avatar
  Lidy

  wat een prachtige serie. Ik bewonder je geduld.
  Groetjes Lidy

 2. Karin avatar

  Geweldige serie. Ik heb ze hier bij onze vijver nog niet gehoord maar dat komt waarschijnlijk omdat de ganzen ook veel meer herrie maken in deze tijd.

 3. Anita avatar

  Ben jaloers… wat mooi! Zo’n filter is inderdaad een uitkomst. Het lijkt me ook wel wat. En er is in water heel veel te beleven aan beestjes. De vijver met al het frisse groen vormt trouwens een mooi decor voor jouw kikkers. Het zijn echt prachtfoto’s!
  Groet, Anita

 4. Edwin avatar

  Prachtige serie, heel mooi gedaan. Vooral 8869_copy is geweldig met die schitering bij het oog.
  Heel mooi gedaan.

 5. Ank avatar

  Jeetje wat geweldig weer zeg! Super dat je zoveel leven in je vijver hebt dit doet mij ook naar een vijver in eigen tuin verlangen. In het macroportret ben jij zelfs duidelijk zichtbaar in de pupil!

 6. Margo avatar

  Dat filter had je toch in Spitsbergen achter gelaten? Ik ben jaloers. In onze vijver zit niets. Dat ik weet. En als ik dit hier zo zie zou ik het toch moeten weten als er wat zat. Hoe doe je dat??

 7. Marmein avatar
  Marmein

  Ik heb de vijver zoveel mogelijk natuurlijke oevers gegeven zodat al het leven er makkelijk in en uit kan kruipen. En vorig jaar heb ik er wat kikkerdril in gedaan, dat zal wellicht ook wel geholpen hebben. Nu nog afwachten of de padden en groene kikkers de vijver ook goed genoeg vinden.

 8. Marie-Claire avatar

  Wow, wat een mooie reportage.. ademloos naar die foto’s met die muggen gekeken.. PRACHTIG..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *