31 Maart, afscheid

Tien jaar geleden besloot ik weer een kat in huis te nemen. Op naar het asiel dus.
Daar gaf ik aan dat ik een vrouwtje wilde (ik wil geen gedonder met sproeien en zo), geen zwarte (als het een beetje donker begint te worden zie je er geen voor of achterkant meer aan) en het mocht er wel een met karakter zijn. Mijn vorige kat was er ook een met een sterke wil, en daar ik toch geen kinderen heb, is een dergelijke kat bij mij prima op zijn plaats.

“tja, mevrouw”, werd er gezegd, “dan hebben wij wel eentje voor u. Het probleem is alleen dat hij zwart is en een mannetje. Maar hij zit hier al het langst, een half jaar, en niemand die hem wil”. Stik. Heb ik weer. Wel heel erg zielig, een half jaar en niemand die hem wil. Nou ja, maar even kijken dan, want heel erg sterk waren mijn argumenten nou ook weer niet en je moet iedereen een kans geven toch ?.

En daar zat hij. Een gigantische kater met knallende groene ogen en een heel klein lief koppie. Omdat hij niet met andere katten overweg kon, zat hij het grootste gedeelte van de tijd in zijn hokje opgesloten (en dat een half jaar !)

Ik besloot er toch maar een nachtje over te slapen. Het is natuurlijk vreselijk zielig dat hij daar zo zit, maar ik wil niet dat dat de reden van mijn keus is. We moeten samen wel 15 jaar verder met elkaar.

Die nacht nog eens overdacht waarom ik nou toch eigenlijk geen kater wil en geen zwarte. Zwart is maar de kleur van het velletje en op huidskleur mag je niet discrimineren niet waar ? De volgende ochtend had ik besloten hem op te halen, en zo gezegd, zo gedaan. Het was de dag voor het paasweekend, zodat we een lang weekend hadden om aan elkaar te wennen.
Dat wennen bleek geen probleem te zijn. Xarak was een zeer aanhankelijke kater die al snel zijn weg had gevonden in mijn huis.

Het was een wat onbeholpen kater. Met zijn krachtige staart zwaaide hij regelmatig heel wat dingen van de vensterbank. Hij leekt altijd het spelletje te doen: wie er het eerste is. Hij won trouwens altijd, ook al gaf hij mij een voorsprong. Na een wandeltocht door de regen liet hij zich het liefst droog aaien op mijn schoot.

Zijn grootste hobby was het vangen van kikkers en deze dan levend en wel in huis los te laten. Of hij het nu deed om mij te plagen of omdat de kikker hem verveelde wanneer die eenmaal binnen was, ben ik nooit achter gekomen.

We waren dik tevreden met elkaar.

Maar Xarak is niet meer. Een paar maanden geleden werd hij doof. Sinds een paar dagen bleek hij ook volledig blind te zijn geworden. Ik wilde het nog even aanzien, kijken of hij toch nog zijn weg kon vinden, of hij nog tevreden was met het leven zoals het zo was. Maar gisteravond had hij geen rust meer. Hij bleef maar rondlopen in de kamer,stootte zich overal tegen aan en zette zich zo af en toe helemaal klem tussen een kast of bank. Van mijn aanwezigheid leek hij zich niet meer bewust.

Vannacht was ik even bij hem, net op dat moment kreeg hij een soort van toeval. Even later stond hij weer op en ging weer rondjes lopen. Vanmorgen vond ik hem liggend op de grond. Ik heb nog even bij hem gezeten en even later blies hij zijn laatste adem uit.

Van zijn eerste 5 a 6 levensjaren weet ik niets. Hij is zwaar ondervoed en half kaal van de straat geplukt en in het asiel terecht gekomen. De laatste tien jaar van zijn leven heeft hij bij mij gewoond en heeft het daar prima naar zijn zin gehad. Ik ben blij dat ik wat voor hem heb kunnen betekenen.

Laatste berichten:

Wekelijks op de hoogte blijven van nieuwe blogjes?

Laat dan hier je E-mailadres achter:


Geplaatst

in

door

Reacties

27 reacties op “31 Maart, afscheid”

 1. Gert-Jan avatar
  Gert-Jan

  Sterkte gewenst!

 2. nizetta avatar
  nizetta

  Heel veel sterkte. Het verlies zal groot zijn.

 3. Albert van der Kolk avatar
  Albert van der Kolk

  Hallo Marjon, wat een verdrietig verhaal, veel sterkte, je zult het nodig zijn…

 4. Resi avatar
  Resi

  Ai, wat vervelend. Ook al is het ‘maar’ een beest, het verlies is altijd groot. Het zal wel stil zijn in huis.

 5. Hendrika avatar

  Je hebt heel wat blogs over hem geschreven. Ik moest er vaak om lachen, vooral als hij verstrooid en onder de spinraggen op je weblog verscheen. Hij heeft een goede tijd bij jou gehad, . Daaag, lieve Xarak.

 6. Jeanet avatar
  Jeanet

  Geniet van je herinneringen. Hij heeft het goed bij je gehad. Sterkte.

 7. vlasje avatar

  Ach wat een verdriet. Het is een huisgenoot en je hecht meer dan je denkt. Hij heeft een mooi leven gehad en verdiende dit einde eigenlijk haast niet.

 8. Edwin avatar

  Stertke! En een mooi verhaal over Xarak.

 9. Lidy avatar
  Lidy

  Ik leef met je mee. Het verlies van een huisdier doet altijd pijn. Hij heeft een mooie tijd bij je gehad en ik vond het fijn hem op de foto’s gekend te hebben.
  Sterkte.
  Lidy

 10. Margo avatar

  Ach guttie, Xarak. Wat zul je hem missen. Het was een eigenwijs portret, helemaal zoals het een kat betaamt. We gaan hem ook hier missen.
  Heel veel sterkte!

 11. Marron avatar
  Marron

  Mijn Burmees Marron stierf in maart 2 jaar geleden op 17-jarige leeftijd.
  Ik mis haar nog steeds. Op bepaalde momenten als je denkt dat je het wel weer aan kunt
  zit ze ineens weer in mijn hoofd…. Ik leef met je mee. Natuurlijk heeft het dier het prachtig gehad maar je zult Xarak enorm missen. Ik vond de foto’s altijd heel leuk en daarom vond ook ik het een leuke kat!
  Ik wens je sterkte. En een potje huilen op zijn tijd…… waarom niet?

 12. Sandra avatar
  Sandra

  och Marmein, wat een verdrietig bericht. ik moet even een traantje wegvegen nu. Ik wens je heel veel sterkte met dit verlies, en hoop dat je van heel veel mooie herinneringen kunt genieten.
  Knuffel
  Sandra

 13. FotoAnna avatar

  Wat een triest bericht Marmein…
  Lief van je… dat je hem nog zulke fijne jaren hebt kunnen gegeven!
  Wens je heel veel sterkte… knufff
  Lieve groetjes van Anna

 14. Anita avatar

  Van de logjes over Xarak heb ik altijd erg genoten. Je schreef zo grappig over hem. Ik las je titel vanochtend en hoopte nog even dat het niet was wat het leek… maar toch… Veel sterkte Marmein!
  Anita

 15. Astrid avatar
  Astrid

  Heel veel sterkte bij het verlies van Xarak. Het zal een grote leegte bij je achterlaten want je zult hem vertroeteld hebben als was het je eigen kindje.
  De herinneringen blijven gelukkig en heus Margo het verdriet zal op den duur slijten.
  Het allerbeste gewenst,
  Groet Astrid

 16. Ank avatar

  Och Marjon, wat lees ik nu, wat een verdriet. Wat zul je Xarak missen en wat een mooi in memoriam heb je voor hem geschreven. sterkte!

 17. jose avatar
  jose

  Ontroerd lees ik je berichtje over Xarak. Och….moest ik ineens even slikken…. dag mooie kater!! Alle ochtenden is jouw fotosite een van de eerste die ik even wil bekijken en ik geniet van jouw verhaaltjes en de foto’s. Nu toch maar eens reageren om je heel veel sterkte te wensen.

 18. Karin avatar

  Hij was prachtig.

 19. Kwebbel avatar

  Sterkte Marmein.
  Xarak was een prachtig beest en heeft een mooi leven gehad bij jou. En wij mochten daar voor een deel van meegenieten.
  Dag Xarak

 20. Ina avatar

  He verdikkeme, nooit meer Xarak hier 😥

 21. Laura avatar
  Laura

  Ook ik pink een traantje weg… 😥 dag lieve Xarak, ik zal de verhalen over jou missen
  Sterkte….

 22. Lenie avatar

  Marjon, ik lees net dit bericht. Wat sneu voor je, je verhalen over hem waren erg herkenbaar. Het is altijd heel verdrietig om een huisdier te moeten missen. Je hebt zo veel meegemaakt met hem. Dat heeft tijd nodig. Heel veel sterkte hoor. Alle mooie stukjes die je over hem hebt geschreven zijn nu een kostbaar bezit!

 23. ineke avatar
  ineke

  Ach, wat zielig. En wat zal ik hem ook missen in je blog. Die mooie groene ogen. Marjon sterkte, je zult hem vast erg gaan missen.

 24. Rileo avatar

  Ach wat een verlies aan de Pimper…
  Lees jouw logjes elke week.
  Toch een verlies aan emotie..
  Sterkte…Rileo

 25. Roos Meinen avatar
  Roos Meinen

  Heel veel sterkte Marjon, hij is de meest gefotografeerde kater van de wereld denk ik!

 26. Marij avatar
  Marij

  Ik had dit bericht gemist Marjon,maar naar aanleiding van het voorstellen van je nieuwe huisgenoot heb ik even in het archief gesnuffeld.
  Sterkte met het verlies en gemis van Xarak
  Groetjes Marij

 27. Lorette avatar

  Hi marjon, ik kreeg helemaal een weemoedig gevoel toen ik je verhaal over xarak las….t is al een oud verhaal..of in ieder geval van begin dit jaar…maar ik weet nog goed dat ie bij je kwam..ik kwam in die tijd ook nog wel eens bij jou…en ik was wel een soort van verliefd op dat eigenwijze beest…en nu is ie er niet meer. Vind dat je erg leuk schrijft op je site en wat een schitterende foto’s! Ben benieuwd hoe t met je gaat…t is ongeveer 100jaar geleden ofzo hè….. Jouw bank staat nog steeds in m’n tuin!!! Groetjes Lorette (oud enertel)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *