De afgelopen week ben ik druk bezig geweest met het verslepen van tegels naar de moestuin. Via marktplaats kon ik gratis een grote partij tegels van 40 bij 40 krijgen en na tig keer heen en weer gereden te zijn (geen trekhaak dus ook geen aanhanger), heb ik uiteindelijk diverse paden aangelegd zodat ik de grond niet meer plat trap in de moestuin. Gek trouwens, ik ben de afgelopen week al een paar keer mensen tegen gekomen die dat woord niet kennen. Groentetuin wel maar moestuin?

Gisteren vond ik op de nieuw gelegde tegels onder het nestkastje dat ik begin maart in de boom op de moestuin heb opgehangen, een paar kapot gegooide eitjes. Een nestrover kan het niet geweest zijn, het eigeel is het lekkerste gedeelte van het ei, dat zou dus zeker opgegeten zijn. Ik vermoedde dat een koolmees het had gedaan. Een tijd lang had er een koolmees bij het nestkastje gezeten, roepend om een vrouwtje, of ze toch eens wilde komen kijken wat een mooie nestgelegenheid hij gevonden had, maar ik zag er nooit een komen,

Wel zag ik een pimpelmees-stel dat het kastje ook wel zagen zitten, maar die werden steevast weggejaagd door de koolmees. Zouden de pimpelmezen toch kans gezien hebben een nestje te maken en eitjes te leggen? En zou de koolmees heel wraakzuchtig zijn geweest?

Eenmaal thuis ben ik eerst maar eens gaan uitzoeken om wat voor soort eitjes het hier ging, het bleken koolmeeseitjes te zijn. Daar ging mijn theorie, blijkbaar heeft de koolmees toch een vrouwtje weten te strikken en heeft hij niet de pimpelmezen er uit gegooid. Maar wat is er dan gebeurd?

Toen ik later weer op de tuin was zag ik de nieuwe bewoners: een stelletje ringmussen. Navraag bij een vogelexpert op het moestuincomplex leerde mij dat mussen inderdaad wel eens deden, nestkastjes kraken. En dan had ik nog wel getwijfeld of ik het nestkastje niet te hoog en veel te laat had opgehangen.