Straat

17 Oktober, aanstellerij

Regelmatig kijk ik vol verwondering naar de mensen om mij heen op straat. Met name over hoe mensen zich kleden. Afgelopen maandag bijvoorbeeld. Ik moest naar het ziekenhuis voor controle en om de hechtingen te laten verwijderen. Het was prachtig weer, zo mooi zelfs dat ik er over dacht mijn jas in de fietstas te proppen toen ik tegen tienen weer terug fietste naar het werk. Maar omdat mijn portemonnee met de pas voor de fietsenstalling in de jaszak zat, was het handiger de jas aan te laten. Dan maar open houden, leek mij.

Als je dan zo op de fiets zit, genietend van het mooie weer, valt ineens het contrast op tussen mijn open jas en de mensen die aangekleed op de fiets zitten alsof het hartje winter is. Een vrouw maakte het wel heel bont: winterjas tot boven de kin dichtgeknoopt, dikke sjaal, handschoenen en zelfs oorwarmers.

Ik vraag mij af hoe mensen bepalen wat ze aantrekken voor ze op de fiets stappen. Ik krijg het idee dat ze alleen maar naar de kalender kijken: Half oktober al? Jee, bijna winter, laat ik mij maar dik aankleden.

Gisteren, op het station in Amersfoort ook al weer zo’n winters plaatje: alsof het min 5 was blijft de jeugd dicht bij de warmte paal staan. En echt, het vroor niet gisteren.