4 November, flits

Gistermiddag had ik een workshop flitsen in de natuur bij Liesbeth van Asselt. Jammer genoeg waren de weersvoorspellingen zo slecht dat we uit moesten wijken naar een wat drogere plek. In dit geval een oude melkfabriek in de buurt. Gebouwen fotograferen is nou niet echt mijn ding, maar het ging om het oefenen met flitsers los van de camera en dan is het onderwerp even iets minder belangrijk.

Ik ging niet zo goed van start. Het eerste probeersel was een kozijn dat uitgelicht werd terwijl het landschap er achter ook goed zichtbaar was. Maar wat ik ook probeerde, mijn flitser ging niet af. Dat de zender op mijn camera de ontvanger onder mijn flitser wel zag was duidelijk, bij een testflits door een druk op de zender ging de flitser wel af, maar niet wanneer ik een foto maakte. Uiteindelijk bleek ik de zender achterstevoren op de camera te hebben gezet. De lucht was ondertussen in stuk minder interessant geworden, maar ik kon tenminste verder.

Wat ik vooral moest leren was hoe ik de flitser moest instellen. Je kunt spelen met de lichtintensiteit en met het verspreiden of meer richten van het licht. Daarnaast moet je natuurlijk goed uitkienen waar je de flitser neer zet. Die van mij had ik op mijn gorillapod gezet, zo gebruikte ik eindelijk dat ding ook eens. De gorrilapod is een kort statief met buigzame pootjes, op die manier kon ik makkelijk de flitser alle kanten op richten.

In de voorste ruimte van het gebouw groeide een jonge berk. Het had ooit een plekje gevonden naast het open raam maar door de harde wind die in het gebouw vrij spel heeft, is hij tegen de grond geslagen. Toch nog een stukje groen om mijn flitstechniek op te oefenen. Met maar 1 flitser viel het nog niet mee om het boompje goed uit te lichten.

Door de flitser iets te verplaatsen kreeg ik weer een heel ander beeld. Interessanter vond ik, door de schaduw op de muur en de blauwe lucht op de achtergrond.

Daarna weer even verder oefenen op de rest van het gebouw.

Het werd al snel donker en daarmee te gevaarlijk om nog in het gebouw rond te lopen. Helaas was het veel te snel tijd om naar huis te gaan.

Ik ga zeker nog door met oefenen. Alleen nog even een trigger-set kopen zodat ik mijn flitser op afstand kan aansturen. Ik bedacht mij dat ik ook nog een tweede flitser in huis heb liggen, die werkte niet op mijn 7D en ik ben er nooit aan toe gekomen om hem te verkopen. Ik moet alleen even goed nadenken over waar ik hem ook maar weer heb liggen…..

Laatste berichten:

Wekelijks op de hoogte blijven van nieuwe blogjes?

Laat dan hier je E-mailadres achter:


Geplaatst

in

door

Reacties

4 reacties op “4 November, flits”

 1. Lidy avatar
  Lidy

  wat een bijzondere opnames. Ben elke dag weer benieuwd wat voor moois je gefotografeerd hebt.
  Gr.Lidy

 2. sheila avatar
  sheila

  mooie foto’s. Waar is dit, in ‘sHeerenbroek?? (denkt Hein)

 3. Marmein avatar
  Marmein

  Nee, Oldenbroek

 4. maria avatar
  maria

  Die derde is toch een soort van mooie landschapsfoto geworden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *