Tuin

17 Juli, kleintjes

Mijn vijver zit vol, bom vol. Of dat met beestjes is weet ik niet, want de vijver is dicht gegroeid met waterplanten en ik kan dus niets zien. Gisteren besloot ik er toch maar wat van uit te trekken, wat heb je nu aan een vijver waar je het water amper van kunt zien?

Met mijn handen trok ik er grote pollen lidsteng uit de vijver. Het gedeelte dat boven het water uit steekt lijkt net een klein dennenboompje. De libellen hebben er dankbaar gebruik van gemaakt om uit het water te klimmen. Aan de andere kant van de vijver groeide nog wat munt in de vijver, dat mocht er wat mij betreft ook wel uit. Eenmaal het kruid op de vijverrand gelegd zag ik ineens twee beestjes spartelen. Nee maar! Een kikkervisje, en niet zo’n kleintje ook. Ik had gedacht dat die allemaal door de libellenlarven waren opgegeten (er zijn zeker tien van die roofzuchtige diertjes uit de vijver gekropen).

En het kleine beestje naast het kikkervisje? Zou dat een jonge salamander kunnen zijn? Ik heb beide beestjes opgepakt en ben zo snel mogelijk naar de keuken gerend om ze in een glazen bakje te doen. Terwijl de spinnetjes zich uit mijn haar, voor mijn gezicht langs, naar beneden lieten glijden, hield ik in mijn rechterhand de kleine beestjes vast en gooide met mijn linker hand de bietjes uit het bakje, deed de kraan open, en vulde het glazen bakje zo snel mogelijk met water. Hups, de beestjes er in en het geheel op de vensterbank gezet.

En ja hoor! Dat kleine beestje is een jonge salamander. Dit jaar had ik nog maar 1 salamander zien zwemmen, maar het zijn er dus duidelijk meer.

Naast dat kleine ding lijkt het kikkervisje maar groot en lomp.

Niet een al te beste foto, maar je kunt mooi de vorm van de jonge salamander zien, dus zet ik hem toch maar in dit logje.

 

Eén gedachte over “17 Juli, kleintjes

  1. Wat een mooie vondst. Opvallend hoe beide beestjes op elkaar lijken, afgezien van de kieuwen.
    Het salamandertje is wel heel prachtig!
    Groet, Anita

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.