28 Januari, hobbelig

Een week of twee geleden heb ik een triggertrap gekocht. Een kabeltje waarmee je je camera met je smartphone kunt verbinden. Vervolgens kun je dan via een app de camera op verschillende manieren aansturen. Via de gps kun je om de zoveel meter een foto laten maken, je kunt er een time lapse mee maken of bijvoorbeeld hdr-opnames. De hdr kan natuurlijk met de bracketingmodus van de camera, maar daarmee kan ik maar 3 opnames maken en met een maximale sluitertijd van 30 seconden.

Maar daar ging het mij eigenlijk niet om, mij ging het met name om de aansturing door geluid. Dat leek mij iets wat ik kon gebruiken bij druppelfotografie. Ik had het kabeltje net binnen toen ik het triggeren op geluid wel eens wilde proberen. ’s Avonds op de bank had ik de camera naast  mij liggen en de telefoon in de hand. De camera bleef maar af gaan, ik snapte er niets van. Totdat ik in de gaten kreeg dat Picolo hard aan het spinnen was op mijn schoot.

Iets wat men veel doet met een trigger als deze is kapot knallende, met water gevulde ballonnen fotograferen. Dat leek mij ook wel een mooie proef. En ik wist dat, ergens in huis, nog een zakje waterballonnen moest zijn. En zowaar, al jaren verstopt in een lade vond ik ze toch nog snel. Nu alleen nog met water vullen en spelen met het spul.

Het eerste ballonnetje hing ik aan de kraan en vervolgens opende ik de tap. Maar het water liep er aan de onderkant even hard uit. Oké, die ballon was stuk. Dan maar een andere. Maar bij deze spoot het water er aan de zijkant uit, wat mij een natte trui opleverde. En zo ging het maar door, uit alle kanten kwam het water uit de ballonnen zetten. Bij de meesten kwam het niet eens zo ver dat ik hem om de kraan kon trekken, die trok ik zomaar uit elkaar. De ballonnetjes waren veel te oud en dus blijkbaar al gedeeltelijk vergaan.

Een vallend muntje dan, dat geeft ook geluid. Het muntje wordt dan gefotografeerd als het weer omhoog stuitert. De flitser opgezocht, de camera er bij gepakt. Een stukje tegelvloer in de bijkeuken vrijgemaakt en een effen achtergrond gemaakt. Vervolgens bepalen waar ik het muntje zou laten vallen zodat ik op dat punt kon scherpstellen. Dat moest natuurlijk met de camera op een zo laag mogelijk punt.

Terwijl ik op mijn oor op de grond legde om door de zoeker te kunnen kijken zag Picolo kans om op mijn rug te springen. En als meneer een lekker plekje gevonden heeft krijg je hem daar maar niet zo weer van af! Mijn rug kantelen leverde alleen maar een paar nagels in mijn vel op om dat meneer geen zin had om er van af te glijden. Dan maar even opstaan met de kat op mijn rug om naar de kamer te lopen. Uit ervaring weet ik dat hij dan wel op de tafel springt.

Verlost van mijn last weer terug naar de bijkeuken. Alles ingesteld, voorzichtig mijn hand positioneren om het muntje op de juiste plek te laten vallen en loslaten…….. Een felle tik op de grond maar geen camera die af ging. Wat nu weer……..  Blijkt net op dat moment de accu van de camera leeg te zijn.

De volgende dag een poging gedaan om de camera af te laten gaan op het geluid van een vallende druppel. Maar helaas, dat geluid is te zacht. Dan heb ik eerst een versterker nodig.

Gisteravond heb ik een nieuwe poging gedaan om op geluid knallende ballonnen te fotograferen. Lege, want dan kon het lekker binnen, bij een eerder voornemen bleek het buiten te regenen, net als gisteravond.

Een nieuw gekochte ballon opgeblazen, met een plakkertje aan de kast geplakt, camera scherpgesteld, satéprikker in de hand, trigger aangesloten en KNAL! Om vervolgens vlak na de knal een flits te zien. Stik, te traag. Voor het geluid de telefoon heeft bereikt, de telefoon de camera een seintje heeft gegeven en de foto genomen wordt, zijn de flarden van de ballon allang buiten beeld.

Dan klopt het toch wat ik overal las op internet: je moet de trigger op een flitser aansluiten. De camera zet je op de bulb staan (sluiter open totdat je de knop loslaat) en in het donker werken. De camera registreert dus niets totdat de flitser af gaat. Daarna laat je de ontspanknop los en heb je een high speed foto gemaakt. Ik had dus een ander kabeltje moeten bestellen bij de triggertrap.

Mijn pad naar high speed fotografie is wat hobbelig, maar ik ga er echt ooit wel komen.

Laatste berichten:

Wekelijks op de hoogte blijven van nieuwe blogjes?

Laat dan hier je E-mailadres achter:


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *