Tuin

30 Januari, kacheltje

In de kas staan een paar planten te overwinteren, er staan ook al wat eerste zaailingen. Maar de kas is onverwarmd en met de vorst kan het daarbinnen toch nog heel koud worden. Ik besloot een experiment te doen met een olielamp, die toch al een paar jaar niets staat te doen op de tuintafel, in de kas te laten branden. Het is dan wel geen kachel maar zou dacht ik toch de ergste kou weg laten. Helaas bleek de lamp na twee uurtjes alleen nog te smeulen, dat ging natuurlijk niet werken.

Gisteravond besloot ik het opnieuw te proberen, dit keer met een ander olielampje. Deze brandde prima, zelfs uren later werd de kas nog steeds verlicht door de vlam. Maar vanmorgen bleek het lampje uit te zijn. Ik denk dat de olie op is, het was dan ook een klein lampje.

7 gedachten over “30 Januari, kacheltje

 1. Mijn oma had vroeger (ong 1950) een toilet aangebouwd aan het huis. Om bevriezing van de leidingen te voorkomen brandde daar ’s winters als het vroor een petroleumstelletje. Geeft warmte en gaat lang mee.

 2. Ik vreesde even dat er iets in de fik stond bij je. Is een elektrische verwarming niet mogelijk? Je hebt toch van die matjes die je onder de vloer kunt leggen?

 3. Het geeft wel een mooie sfeer.
  We hebben enorme lappen (tweedehands) noppenfolie om de planten gewikkeld, werkt ook. Enkele emmers water neerzetten werkt ook. Verder hebben we nog een zibro kamin kachel voor als het echt koud is.
  Heb je nog niet (oude) kerstverlichting liggen, die er omheen wikkelen werkt ook. Heb je wel weer elektriciteit nodig.

 4. Wij hadden altijd elektr. kacheltjes in de kas staan, die je op temperatuur kon zetten. Wordt de temp. bijv. lager dan 4 graden, dan ging hij aan. Soms bij felle koude hadden we er nog een 2e bijgezet, die dan weer aan zou gaan als nr. 1 het niet aan zou kunnen.
  Maar nu hebben we een dure Zibro gekocht. Maar dan moet het ook de moeite waard zijn.
  Ik heb wel een verzameling van zo’n 200 Pelargoniums (geraniums) er staan, dus dan loont dit wel op den duur.

 5. Het petroleumstel leek mij wel wat en dus ben ik naar de kringloop gegaan. Daar hadden ze er geen helaas, wel grote stormlampen waar ik er twee van heb gekocht. Dat ging prima, al zal het met echte kou niet voldoende zijn denk ik.
  Ik heb nog ergens een electrisch kacheltje staan , maar dan moet wat in de kas staat inderdaad wel de moeite van de verwarmingskosten waard zijn. Op dit moment heb ik niet veel in de kas staan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.