Van bovenstaand bloemetje heb ik altijd gedacht dat het de voorjaarshelmbloem was. Iemand anders vertelde mij dat het toch echt de holwortel was. Maar ja, kijkend in mijn bloemenboek zou het toch echt de voorjaarshelmbloem zijn.

Gisteravond had ik de eerste avond van de cursus wilde planten van het IVN. Daar lagen wat bloemen op tafel waaronder de helmbloem, of was het nou toch de holwortel? Aan de wortel te zien ging het dus echt om de holwortel.

En die helmbloem dan? Die lijkt als twee druppels water op de holwortel. Boven de grond is het verschil alleen te zien aan het ene blaadje dat onder elke bloem groeit: bij de voorjaarshelmbloem heeft die de vorm van een handje, bij de holwortel is hij ovaal. Jammer genoeg zijn de betreffende blaadjes op de foto niet goed te zien.

En, o ja, mijn bloemenboek blijkt al een oud boek te zijn, de voorjaarshelmbloem heet nu vingerhelmbloem.