Wind

Het waaide flink vandaag, net als 2 weken geleden. Toen scheen echter ook het zonnetje en omdat we op de fotoclub een avond met als onderwerp lange sluitertijden zouden hebben, leek het mij een mooie gelegenheid om eens op pad te gaan.

Met lange sluitertijden fotograferen werkt het best wanneer je bewegend water hebt. De wind was sterk genoeg om het water in beweging te brengen, nu alleen nog water opzoeken. Ik besloot een ritje langs het IJsselmeer te maken en ben eerst naar Urk gegaan.

Daar sloeg het water zo hard tegen de rotsen dat het nog knap lastig was het ND filter dat ik gebruikte droog te houden. Door het ND filter (10 stops) kon ik overdag lange sluitertijden gebruiken. De foto hierboven had een sluitertijd van 1/6, die hier onder van 4 seconden.

Daarna ben ik doorgereden naar Lemmer. Daar wilde ik kijken of ik iets kon doen met het stoomgemaal, maar het riet en de dam bleken veel interessanter voor lange sluitertijden.

Vooral het riet vond ik een erg mooi effect hebben met de harde wind, de lange sluitertijd en het zonlicht.

Na Lemmer ben ik weer verder gereden naar de afsluitdijk. Het bleek daar nog een hele klus om alleen al de auto uit te komen door de sterke wind. Maar het lukte uiteindelijk en door het statief niet uit te schuiven kon ik de camera een beetje stabiel houden.

Bij mijn laatste stop, bij het monument op de afsluitdijk, kon ik gelukkig wat in de luwte staan.

Al met al heb ik mij die dag prima vermaakt. Binnenkort ga ik op Texel nog eens verder oefenen met lange sluitertijden.

Laatste berichten:

Wekelijks op de hoogte blijven van nieuwe blogjes?

Laat dan hier je E-mailadres achter:


Geplaatst

in

door

Reacties

6 reacties op “Wind”

 1. Margo avatar

  Wat een mooie serie! De skyline van Urk doet het ook erg goed. Wat is trouwens een ND filter?

 2. Marmein avatar
  Marmein

  Het doet niets met de kleuren maar zorgt er voor dat er minder licht je lens binnen komt. Je kunt dan met langere sluitertijden werken. Een nd filter kun je in verschillende sterkten krijgen. Je kunt meerdere filters stapelen om nog langere sluitertijden te krijgen

 3. Margo avatar

  Aha! Daar gebruikte ik wel het polarisatiefilter voor.

 4. Marmein avatar
  Marmein

  Daar kun je ook wat licht mee tegen houden maar lang niet voldoende op een zonnige dag.

 5. Anita avatar

  Érg mooi. Elke foto heeft ook een apart onwerelds sfeertje gekregen. Ik had dit effect nog niet op andere onderwerpen dan water gezien maar het riet is ook práchtig.

 6. sheila avatar
  sheila

  mooi hoor! Hein kijkt inmiddels mee en vindt het prrachtig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *