Zhongdian, het Zongzanlinklooster

Op de vijfde dag van onze rondreis gingen we ’s morgens het Songzanlinklooster bezoeken. De vijfde Dalai Lama gaf in 1679 opdracht om het klooster te bouwen naar het ontwerp van de Potala in Lhasa. Voor mij was het als of ik 17 jaar terug in de tijd ging toen ik een rondreis in Tibet maakte en daar o.a. de Potala bezocht.

We stapten wat eerder uit de bus zodat we vanaf een heuvel mooi zicht hadden op het klooster.

Veel van de daken waren verguld wat mooi afstak bij het donkerrood op de gebouwen.

In Zhongdian leeft een mix van Chinezen, Tibetanen, Naxi, Hui en andere minderheden. Toen ik, eenmaal aangekomen bij de ingang van het klooster, even op een muurtje ging zitten, zag ik verschillende mensen in klederdracht langskomen.

In het kloostercomplex wonen zo’n 600 monniken. Om de grote tempels te bereiken klim je via een lange trap omhoog.

En ook op zo’n trap kom je prachtig uitgedoste mensen tegen.

De tempels waren indrukwekkende gebouwen. We werden rondgeleid door een Tibetaanse gids. Voor haar was het af en toe knap lastig om boven de Chinese gidsen uit te komen. Deze gidsen hebben namelijk allemaal een luidspreker op hun buik hangen zodat hun toehoorders weinig moeite hoeven te doen om iets te horen. Omdat de Chinezen onderling ook al erg hard tegen elkaar praten, begon ik mij af te vragen of ze misschien allemaal doof waren.

Binnen was het heel erg donker, daar foto’s van maken was onbegonnen werk. Eenmaal weer buiten wandelden deze Tibetaanse dames voorbij.

Rondwandelend in het klooster zag ik dit mannetje een sigaret roken. Hij zat pal naast een bordje waarop stond dat roken verboden was. (net onder het baldakijn). Pas toen ik de foto voor het blog ging bewerken zag ik dat er ook ‘Ladies stop’ op het bordje stond.

Het was heerlijk om even rond te zwerven en weg van de drukte te zijn.

Langzaam naar beneden slenterend zag ik deze monnik net zijn deur van het slot doen.

Eenmaal beneden heb ik nog even zitten uitrusten. Dat was ook wel hoog nodig want zo’n trap beklimmen en afdalen op 3000 meter hoogte valt niet mee als je daar nog niet aan gewend bent.

Laatste berichten:

Wekelijks op de hoogte blijven van nieuwe blogjes?

Laat dan hier je E-mailadres achter:


Geplaatst

in

door

Reacties

Eén reactie op “Zhongdian, het Zongzanlinklooster”

  1. Vlasje avatar
    Vlasje

    T lijkt National Geographic wel, prachtig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *