Tussen twee bruggen

In het weekje vakantie dat ik nu heb wilde ik gaan oefenen met lange sluitertijden. Nu de week alweer halverwege is werd het dus de hoogste tijd om in actie te komen.

Gewapend met een statief en een grijsfilter (10 stops ND) om het licht tegen te houden ben ik gisteren dik ingepakt op de fiets gestapt. Mijn doel was Spoolde, een wijk van Zwolle dat tegen de IJssel aan ligt. Hier is een stukje grond dat iets uitsteekt in de IJssel en zich precies tussen 2 bruggen in bevindt. Links van mij de oude IJsselbrug en rechts de A28. 

Eerst maakte ik een gewone foto van mijn onderwerp om vervolgens met de LE calculator te berekenen hoe lang mijn sluitertijd moest worden om dezelfde belichting te krijgen met een 10 stops ND filter. De eerste foto moest 3,5 minuten belicht worden volgens de calculator.  Omdat een sluitertijd langer dan 30 seconden altijd in de bulb-stand moet, heb je of een duurdere zelfontspanner met timer nodig of iets anders om de tijd in de gaten te houden. Gelukkig bleek de gratis app (LE calculator) ook een timer te hebben voor wanneer de sluitertijd langer dan 30 seconden is.

In de tijd dat ik moest wachten kon ik dus rustig een beetje heen en weer lopen en alvast op zoek gaan naar een volgend plekje om een foto te nemen. Wanneer de sluitertijd verstreken was voelde ik de telefoon even trillen en kon ik de opname beeindigen.

Het was leuk om te doen, al maak je niet veel foto’s vanwege de lange sluitertijden (de latere foto’s moesten 5 en 8 minuten belicht worden). Uiteindelijk werd het zo donker dat ik geen ND-filter meer nodig had maar tegen die tijd was de batterij van mijn camera leeg. Dat gaat namelijk heel hard met dit soort sluitertijden en deze kou.

Laatste berichten:

Wekelijks op de hoogte blijven van nieuwe blogjes?

Laat dan hier je E-mailadres achter:


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *