Het fotograferen heeft lang op een laag pitje gestaan bij mij. Een van de oorzaken is het gevoel te hebben alles wel eens gefotografeerd te hebben. Maar heel langzaam begint de zin in fotograferen gelukkig weer terug te komen. Struinend op internet kwam ik foto’s tegen die gemaakt waren met de techniek ICM (intenional camera movemend), of te wel, bewust bewogen foto’s maken. En dat was iets wat ik dus nog niet eerder gedaan heb.

Afgelopen tweede kerstdag ben ik, voordat de drukte begon, even wezen wandelen op de noord Veluwe. Een mooie gelegenheid om eens te oefenen met ICM. Als voorbeeld eerst even een gewone foto van een bospad.

Voorbeeld van een foto zonder de techniek ICM

Een beetje somber zo met de natgeregende boomstammen, ondanks het geel van het gras. Door te zorgen dat de sluitertijd ongeveer een halve seconde wordt en de camera tijdens de opname te bewegen (bij deze foto recht naar beneden), ontstaat er een wat dromerige foto.

Nog niet helemaal tevreden, maar ja, daarom was het ook een oefen-ochtend.

En hier nog een voorbeeld van het normale beeld en een foto met gebruik van ICM

Bij onderstaande foto’s heb ik een combinatie van 2 verschillende technieken gebruikt. 1 foto is gemaakt met de techniek ICM en de andere door er een tweede foto overheen te maken. Ook een techniek waar ik mee wil oefenen.

Maar natuurlijk kon ik het ook niet laten om gewone foto’s te maken.