Kenia, lake Naivasha

Na de lunch hadden we onze eerste ‘gamedrive’. Niet in de jeeps maar met bootjes op het Naivasha meer. Langs de oevers waren direct al vogels te bewonderen, zoals de nimmerzat die net een visje ving toen wij langs voeren.

Langs de rand van het meer stonden veel dode bomen. Doordat het meer ooit overstroomd was kwamen de bomen die eerder aan de oever stonden in het water te staan wat ze niet overleefden. Sommige van deze bomen zijn in de loop der tijd afgebroken en op veel van de stronken die over waren gebleven zaten vissers te vissen.

Wat het heel bijzonder maakte was het feit dat even verderop nijlpaarden rond dobberden. Deze staan bekend als de dieren die de meeste dodelijke slachtoffers maken in Afrika. Hier leken ze vreedzaam naast elkaar te leven.

In de verte stak een landtong het meer in, ook hier weer dode bomen langs de rand. Vanmorgen bij het nalopen van de foto’s zag ik pas dat er ook een giraf tussen de bomen stond.

Zo heerlijk dobberend op het water zagen we onder andere kleine pelikanen langs zwemmen en zat een aalscholver een beetje afwezig in het water te staren.

Even verderop zaten Afrikaanse visarenden in de bomen te wachten.

De bestuurders van de bootjes hadden vis voor ze meegenomen. Ze floten even voor ze de vis in het water gooiden waarop een visarend aan kwam vliegen om de vis op te pikken. Imposant om ze zo van dichtbij te zien.

Maar even zo imposant vond ik toch ook de bonte ijsvogel. Niet vanwege zijn grootte maar vanwege de manier waarop hij een veel te grote prooi klein probeerde te krijgen.

In eerste instantie leek het alsof de ijsvogel zou stikken toen hij probeerde de vis naar binnen te werken. Maar het vogeltje had een manier om de vis kleiner te krijgen. Door de vis voor in de snavel te nemen, zijn hoofd naar achteren te draaien en vervolgens de vis zo hard mogelijk tegen de tak aan te slaan kreeg hij hem steeds een stukje kleiner.

Uiteindelijk lukte het hem om de vis klein genoeg te krijgen om hem naar binnen te werken.

Tijdens al het harde werken van de ijsvogel kwam er ook nog even een giraffe aan gewandeld die vlak achter de ijsvogel smakelijk begon te eten van een struik. Het was een wonderlijke gewaarwording al dat verschillende leven zo dicht bij elkaar.

Laatste berichten:

Wekelijks op de hoogte blijven van nieuwe blogjes?

Laat dan hier je E-mailadres achter:


Geplaatst

in

door

Reacties

3 reacties op “Kenia, lake Naivasha”

 1. Margo avatar
  Margo

  Mooi!

 2. Sheila avatar
  Sheila

  Leuk hoor. Worden die vissers door een bootje opgehaald (en afgezet). Ze willen toch niet langs die nijlpaarden voorbij?? Lopend of zwemmend??

 3. Marmein avatar
  Marmein

  Volgens mij gingen ze lopend naar de bomen. Vandaar ook onze verbazing dat ze zo dicht bij de nijlpaarden zaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *