Spelen in het bos

Vanmorgen ben ik wezen wandelen in het bos bij de Schaapskooi van Heerde. De hoop was dat er mist zou zijn, maar helaas. Omdat ik mij voor het genomen om hoe dan ook met zonsopgang bij het bos te zijn ben ik toch gegaan. Het eerste stukje vanaf de parkeerplaats gaat langs de heide. En altijd weer zie ik dan het vrijstaande boompje boven op de bult. Dat lijkt mij een prima onderwerp om met dubbele belichting mee te spelen.

Omdat het licht deze ochtend niet was wat ik had gehoopt heb ik dan ook een foto gemaakt van het boompje met het idee dat ik daar in het bos verder mee kon oefenen. Met mijn camera kan ik bij dubbele belichting ook kiezen voor een al eerder gemaakte foto. Zo kon ik steeds van de zelfde startfoto uitgaan wanneer ik ging oefenen met dubbele belichting.

Aan het eind van de boswandeling zag ik op het bospad kleine steentjes in het zand. Door de regen die gisteren was gevallen waren op het zandpad nog geen voetafdrukken of rijwielsporen te zien. Dit bijna gladde zandpad leek mij daarom wel een mooi onderwerp om te oefenen met dubbele belichting.

De Canon R6 heeft 4 verschillende mogelijkheden om foto’s op elkaar in te laten werken bij dubbele belichting. Zo is er bijvoorbeeld de optie Helder, deze laat de lichte delen in de foto ongemoeid en ‘Gemiddeld’ laat het gemiddelde van beide foto’s zien. Maar dat is de theorie, dit vertalen naar de werkelijkheid is nog knap lastig. Vandaar het oefenen met de foto van de boom op de bult en het zand met steentjes op de bosgrond.

Als eerste de donkere. Die gebruik ik meestal bij het fotograferen van vogels met dubbele belichting. Het zandpad was donkerder dan de lucht achter de boom waardoor de lucht ingevuld wordt met het zandpad.

Deze foto is te donker uitgevallen. Maar ik zie wel mogelijkheden. Ik zou bijvoorbeeld voor de tweede foto de witbalans koeler kunnen zetten waardoor het blauwer wordt en het meer een sterrenhemel gaat lijken. Op naar het volgende probeersel: een opname met de overvloeimodus ‘Gemiddeld’.

Wat er in de lucht gebeurd vind ik mooi, dat geeft meer het idee van sterren. Of misschien kun je het zien als sneeuw. De volgende optie die ik probeerde was ‘Helder’.

Bij Helder is duidelijk te zien dat de lucht het meest lichte gedeelte is van de foto. Je ziet in de lucht dan ook niets terug van het zandpad. En blijkbaar was het zandpad ook donkerder dan de voorgrond van de originele foto (bovenaan dit blogje), alleen de steentjes zijn hier te zien. Op naar de volgende: Additief.

In deze foto worden de belichtingen van beide foto’s bij elkaar opgeteld. Je ziet hier dan ook iets van het zandpad terug komen in de lucht en in de donkere voorgrond. Van de vier overvloei mogelijkheden beviel deze mij het beste bij dit onderwerp. Ik ben daarna op zoek gegaan naar een ander stukje bosgrond om verder mee te spelen. Dat werd onderstaande foto:

Dit ging er meer op lijken. Een volgende keer ga ik hier verder mee. Misschien nog beter zoeken naar bijvoorbeeld een blad op de grond dat ik achter de boom kan laten vallen. Thuis ben ik nog even verder wezen spelen met Photoshop en heb ik een foto die ik vorig jaar gemaakt had er aan toegevoegd. Deze foto had ik speciaal gemaakt met het doel het ooit eens te gaan gebruiken met dubbele belichting.

En dit is het resultaat daarvan. Nog niet tot in de puntjes uitgewerkt maar het geeft al wel een idee van de mogelijkheden die er zijn.

Het is zeker een techniek waar ik verder mee wil oefenen. Het liefst wil ik de dubbele belichting zoveel mogelijk in de camera zelf doen. Dat is wel veel moeilijker dan dat je het in Photoshop doet, maar geeft meer voldoening vind ik.

Laatste berichten:

Wekelijks op de hoogte blijven van nieuwe blogjes?

Laat dan hier je E-mailadres achter:


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *