Hoge bomen

Het is alweer een week of twee geleden dat ik met een fotovriendin ben wezen wandelen in de bossen bij Garderen. Deze bossen staan bekend om hun dansende bomen. Bomen die in de loop der jaren niet gekapt zijn omdat ze te krom waren om het hout voor bijvoorbeeld planken te kunnen gebruiken. Een walhalla voor de bosfotografen, al viel dat de dag dat wij er waren niet mee. Het weer was grijs en grauw en zonder de verwachte mist. Maar we hebben ons toch prima vermaakt.

Het was een koude dag, er lag nog wat sneeuw van een paar dagen eerder. Ook was het bos nat, op sommige plekken wel heel erg nat.

Door de kou en het vocht waren her en der ook ijsveren (of ijshaar) te zien. Wanneer de omstandigheden goed zijn (koud en vochtig) wordt door het bevriezen van het vocht in het hout het ijs door de poriën naar buiten gedrukt waardoor het wel veren of haar lijkt.

Op de terugweg naar het startpunt deden we nog het stuk bos met de hoge rechte bomen aan. De vorige keer had ik mij al verwonderd over de sfeer die er hing, heel anders dan in een gewoon dennenbos.

Ondanks de vorst van de laatste tijd waren er nog steeds paddenstoelen in het bos te vinden. Vooral tussen deze reuzen leken ze heel nietig.

Het was mij al eerder opgevallen dat hier helemaal geen dennenappels op de grond lagen. Alhoewel ik dat eigenaardig vond had ik er niet veel verder over nagedacht dan dat dat misschien met het weer van het afgelopen jaar te maken had. Maar ineens viel mijn oog op wat takjes die op de grond lagen, dat waren geen takjes met dennennaalden maar leken meer op takjes van coniferen. Dus de reuzen waar ik tussen stond waren helemaal geen dennenbomen! Vandaar de heel andere sfeer.

Er lagen niet veel dode bomen, een van de weinigen die er lag leek wel een skelet zoals het wit af stak tegen de donkere achtergrond.

Het was een fijne maar koude wandeling. En grappig genoeg hebben we ons met fotograferen van de rechte coniferen meer vermaakt dan met het fotograferen van de kromme bomen waarvoor we eigenlijk kwamen.

Laatste berichten:

Wekelijks op de hoogte blijven van nieuwe blogjes?

Laat dan hier je E-mailadres achter:


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *